U ovom bitnom trenutku trebamo ne samo podršku, već i aktivno učešće svih Vas koji se brinete o svom zdravlju i zdravlju ljudi oko Vas, svih onih koji žele da oni i njihova djeca budu zaštićena od opasnih efekata duhanskog dima. Nekoliko minuta Vašeg vremena učinit će veliku razliku u našoj kampanji.

Trenutno Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje se nalazi u bitnoj fazi parlamentarne procedure i uskoro će biti upućena u formi Prijedloga. Duhanska industrija se koristi svim dostupnim taktikama da spriječi, modifikuje ili odgodi donošenje ovog novog i sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana u FBiH čije usvajanje ima potencijal da spasi živote i zdravlje hiljada bosanaca i hercegovca.
 
U subotu 10. februara je bila održana takozvana “sesija članova Udruženja hotelijera i restoratera u BiH u saradnji sa predstavnicima trgovaca FBiH i Privrednom komorom FBiH sa premijerom Federacije BiH” na kojoj je prisustvovao i Premijer FBIH Fadil Novalić. Na događaju Novalić ističe da novi Nacrt posljedica tendencije suzbijanja pušenja ali da će isti izazvati kontroverze i utjecati na rad ugostiteljstva. Također navodi da omogućavanje upotrebe duhanskih proizvoda ujedno omogućava razvoj i druge vrste ekonomije, ugostiteljskog sektora.
 
Ovakve tvrdnje ugrožavaju donošenje progresivnih politika za kontrolu duhana. 
 
ŠTA VI MOŽETE UČINITI DA POMOGNETE?
 
Evo 4 jednostavna koraka koje trebate poduzeti:
 
       1. Preuzmite prijedlog pisma.
 
Da Vama bude lakše da napišite premijeru Novaliću, pripremili smo za Vas prijedlog pisma koji možete pronaći na linku ovdje.
 
Nemojte zaboraviti upisati svoje ime i kontakt podatke (pojedinca, institucije ili organizacije), tako da premijer Novalić može odgovoriti na Vaše pismo. Možda biste također željeli dodati nekoliko rečenica za prilagodbu pisma i naglasiti zašto kontrola duhana generalno i potpuno ograničavanje pušenja na zatvorenim javnim mjestima je posebno važno pitanje za Vas.
 
       2. Pošaljite pismo premijeru Novaliću.
 
Pošaljite elektronsku kopiju Vašeg pisma na elektronsku adresu Premijera i njegovih zastupnika: premijer@fbihvlada.gov.ba; CC: dopremijer@fbihvlada.gov.ba; info@fbihvlada.gov.ba
Također Vi možete isprintati pismo i dostaviti ga premijeru na  putem Faxa: +387 33 664 816 i +387 33 216 603 ili poslati poštom na: Premijer FBiH Fadil Novalić, Alipašina 41, Sarajevo 71000.
 
       3. Molimo Vas da nas obavjestite da ste poslali pismo.
 
Obavjestite nas ili posaljite nama kopiju pisma koje ste poslali. Možete se i slikati sa isprintanim pismom i poslati nam Vašu sliku. Pošaljite nam sve na smetami.ba@gmail.com   
 
       4. Opustiti se, znajući da ste napravili nešto vrlo korisno za naše društvo.
 
Hiljade građana širom BIH nas podržavaju, ali nećemo moći uspjeti bez Vaše pomoći i akcije. Ako imate bilo kakvih pitanja, pošaljite nam e-mail na - smetami.ba@gmail.com 
 
 
Krenite sami u dijeljenje informacija putem društvenih mreža i ličnih poznanstava, jer radi se o zajedničkom interesu svih nas i našeg zdravlja.
 
 
SVAKO PISMO JE PODJEDNAKO BITNO. POKAŽITE KAKO VAM JE STALO DA VAŠE PRAVO NA ZDRAVO OKRUŽENJE BEZ DUHANSKOG DIMA BUDE ISPOŠTOVANO. 
 
Primjer pisma koje smo poslali premijeru FBiH Fadilu Novaliću možete pronaći ovdje.
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija