U septembru ove godine Philip Morris International (PMI) najavio je stvaranje Fondacije za svijet slobodan od dima za kojeg je planirao izdvajati 80 miliona dolara godišnje u periodu od 12 godina. Ovo je izazvalo burne reakcije svih onih koji se bave kontrolom duhana i zaštitom zdravlja.

Reagovala je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je pozvala vlade da se ne uključuju u fondaciju koja je finansirana od strane PMl-a, a koja je “usmjerena na pronalazak načina za smanjenje štete od pušenja.” SZO je naglasila kako postoji konflikt interesa u tome da duhanska kompanija finansira takva istraživanja te na taj način kontrirala izjavama šefa ove fondacije koji je isticao kako je njen rad nezavisan. 
 
Dr. Derek Yach, predsjednik sporne PMI-ove Fondacije za svijet slobodan od dima, burno je reagovao na navode SZO koje im je uputio u Otvorenom pismu. U pismu je naglasio kako je Fondacija “nezavisna, neprofitna organizacija koja se kroz svoje upravljačke dokumente potpuno ogradila od utjecaja duhanske industrije” te kako je “prerano da SZO sudi o nezavisnosti Fondacije i da karakterizuje njene aktivnosti.”
 
Ipak, institucije i organizacije uključene u kontrolu duhana “ne kupuju” ovu verziju priče.
 
U reakciji SZO-a, koja je izazvala negodovanje čelnika sporne Fondacije, navedeno je kako ova organizacija neće stvarati partnerstva sa Fondacijom i kako vlade također ne trebaju da čine isto te naglasila kako zajednica za javno zdravlje mora nastaviti svoje djelovanje dosadašnjim pravcem.
 
PMI-ova Fondacija nije ništa drugo nego PR trik
 
Jose Luis Castro, predsjednik i glavni izvršni direktor Vital Strategies-a, globalne zdravstvene organizacije koja radi na ubrzavanju progresa u rješavanju aktuelnih zdravstvenih problema, naveo je kako je naizgled impresivna investicija samo vrlo dobro izveden PR trik i zapravo predstavlja samo 1% od PMI-ovog godišnjeg profita od 80 milijardi dolara. 
 
“Samo prošle godine, PMI je potrošio nevjerovatnih 6 milijardi dolara na marketing, administraciju i istraživanja sa ciljem prodaje smrtonosnih cigareta. Uzimajući u ovo u obzir, jedna milijarda dolara mala je cijena za duhanske kompanije za ulaganje u povratak kredibiliteta koji im je potreban kako bi prodavali svoje proizvode i utjecali na regulacije vlada,” izjavio je Castro. 
 
PROI: Bosna i Hercegovina nije imuna na djelovanje PMI-a niti drugih duhanskih kompanija
Iz Udruženja PROI ističu kako PMI, ali i druge duhanske kompanije, aktivno djeluju protiv uvođenja efikasnih mjera za kontrolu duhana.
 
“U toku zagovaranja i davanja podrške za novi zakon o kontroli duhana u FBiH, imali smo priliku vidjeti da su duhanske kompanije itekako aktivne u suprotstavljanju novim regulacijama i da se u tom procesu koriste različitim taktikama. Upravo je PMI jedan od najaktivnijih zagovornika protiv mjera koje u svom trenutnom obliku predviđa Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH. Vlade na svim nivoima u BiH moraju prepoznati ove taktike duhanskih kompanija i biti na oprezu čak i kada se na prvu čine impresivnim i društveno-odgovornim jer osim dobro urađenog PR trika, u istima nema ništa impresivno”, poručili su iz PROI-a.
 
“Korak dalje” u PR trikovima - bezdimni duhanski proizvodi
 
U posljednje vrijeme, PMI aktivno radi na uvođenju novih bezdimnih duhanskih proizvoda, za koje tvrdi da “nisu toliko štetni” kao obične cigarete i da stvaraju isparenja sa nikotinom u “kojem će pušači uživati”, bez dima i bez sagorijevanja. Kako tvrde, manje temperature na ovakvim proizvodima “stvaraju manje štetnih hemikalija i omogućavaju veće bogatstvo mirisa i okusa duhana.”  PMI planira da do kraja ove godine, novi proizvodi budu na tržištu u preko 30 zemalja svijeta. 
 
“Iako su sve ovakve taktike duhanskih kompanija u kojima se iste predstavljaju kao zagovornici i zaštitnici zdravlja apsurdne, nažalost su na prvu mnoge u stanju uvjeriti da su vjerodostojne i istinski društveno odgovorne. Iz tog razloga, jedna od glavnih aktivnosti svih nas koji se bavimo kontrolom duhana mora biti razotkrivanje ovakvih taktika. Ulazak novih, bezdimnih duhanskih proizvoda na tržište koji se predstavljaju kao ‘zdravije varijante’ samo je način održavanja profita u svijetu koji postaje sve svjesniji štetnosti duhanskih proizvoda i kao odgovor na to uvodi efikasnije mjere kontrole istih”, poručili su iz PROI-a. 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija