Obimna istraga Reutersa predvođena timom od četiri istraživačka novinara (Aditya Kalra, Paritosh Bansal, Duff Wilson i Tom Lasseter), došla je do značajnog otkrića koje bi se moglo nazvati i jednim od najuspješnijih uvoda u tajne aktivnosti duhanske industrije na polju njene borbe protiv efektivnih javno-zdravstvenih politika.

Dvodijelna istraga Reutersa o lobiranju i marketinškim strategijama kompanije Philip Morris International otkrila je kako je ova kompanije četiri godine vodila tajnu, globalnu kampanju sa ciljem borbe protiv Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije. Tajni dokumenti ove kompanije koji su otkriveni tokom istrage jedan su od najznačajnijih slučajeva procurivanja dokumenata duhanske industrije ikada zabilježenih u historiji.
 
Reportersko-istraživački tim tokom istrage je radio u čak 14 zemalja svijeta pri čemu je bilo nužno stvoriti široku mrežu kontakata i izvora kako bi se saznalo što više o strategiji ove kompanije. Reuters je objavio i dokumente prikupljene tokom istrage koji su dostupni i mogu se pretraživati, The Philip Morris Files.
 
 
Dokumenti se odnose na period od 2009. do 2016. među njima je hiljade stranica E-mailova, PowerPoint prezentacija, materijala za planiranje i razvoj politike, nacionalni planovi lobiranja i analize tržišta. Promatrani u cjelini, ovi dokumenti ukazuju na veliku i snažnu kompaniju koja je usmjerila svoja ogromna sredstva na borbu protiv Okvirne konvencije o kontroli duhana koja je širom svijeta najsnažniji instrument za zagovaranje i uvođenje legislativa koje imaju potencijal da spase milione života. 
 
Definirani fokusi protiv kojih se “treba boriti” 
 
Među brojnim otkrivenim dokumentima, više puta se spominju “fokusi” na koje Philip Morris usmjerava svoju strategiju borbe protiv Konvencije i mjera koje predlaže. U istima se naglašava kako je kompanija “na početka podržavala Konvenciju” ali je kasnije ta ista Konvencija “postala ekstremna” posebno uvođenjem Preporuka za njenu implementaciju. U dokumentima Philip Morrisa organizacije za kontrolu duhana i javno zdravstvo, kao i pojedinci/aktivisti na istom polju nazvati su “anti-duhanski ekstremisti” i sličnim terminima kojima se demoniziraju nastojanja u okviru aktivnosti za smanjenje ogromnih zdravstvenih i svih drugih posljedica konzumiranja duhana. 
 
Pored detaljne analize svih onih koji zagovaraju za sveobuhvatnu kontrolu duhana, navedeni su i fokusi (mjere) protiv kojih se treba boriti, među kojima su: neutralna pakiranja, povećanje akciza na duhanske proizvode, zabrana izlaganja proizvoda na mjestima prodaje, “pretjerani” grafički prikazi posljedica pušenjana pakiranjima i zabrana dodataka (okusa, mirisa, dodatnih sastojaka) u duhanske proizvode.  
 
Philip Morris nije jedini: Velike duhanske kompanije zajedno protiv Konvencije o kontroli duhana
 
Pokušaji da se oslabi Okvirna konvencija o kontroli duhana ne dolaze samo od Philip Morris-a. Uoči konferencije Okvirne konvencije o kontroli duhana 2012. u Seulu 4 giganta duhanske industrije - Philip Morris, British American Tobacco (BAT), Japan Tobacco International (JTI) i Imperial Brands Plc, formirali su “neformalnu industrijsku radnu grupu” kako bi se suprotstavili prijedlozima mjera za oporezivanje duhana. Ovo je otkriveno u internom dokumentu BAT-a do kojeg je došao Reuters.
 
U ovom dokumentu od 45 stranica istaknuta je globalna kampanja isplanirana od strane BAT-a sa ciljem otpora prema Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana. BAT je odbio da odgovori na pitanja o ovoj radnoj grupi. Imperial i Japan Tobacco International nisu željeli komentirati dokument njima konkurentne kompanije - BAT-a. Predstavnici JTI-a izjavili su se njihovi stručnjaci za pitanja poreza sastali sa stručnjacima iz drugih duhanskih kompanija kako bi diskutirali o Preporukama Konvencije vezanim za oporezivanje uoči konferencije 2012 godine. Philip Morris nije komentarisao dokument.
 
Novi zakon o kontroli duhana u FBiH i isti argumenti duhanske industrije
 
Nacrt novog Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH trenutno je u proceduri javnih rasprava. Iz Udruženja PROI koje je u svojim aktivnostima iz oblasti kontrole duhana i zagovaranju za novi zakon više puta upozoravalo javnost i donosioce odluka o opasnostima taktika duhanske industrije koje mu se nastoje suprotstaviti, ističu kako je otkriće Reutersove istrage još jedan pokazatelj da je otpor duhanske industrije efektivnim javno-zdravstenim mjerama planirana i strateška aktivnost duhanskih kompanija. 
 
Iz PROI-a naglašavaju i kako se na posljednoj javnoj raspravi vezanoj za novi zakon održanoj u Kantonu Sarajevo, također mogao primijetiti isplaniran otpor zakonu. Pored korištenja navedenih čestih argumenata duhanske industrije i drugih taktika među kojima je uključivanje front grupa koje zagovaraju interese duhanskih industrija, primjetan je posebno veliki otpor potpunom oganičenju konzumiranja duhana u zatvorenim javnim prostorima bez mogućnosti odvojenih prostorija.
 
“Pored ovakvih i sličnih argumenata, ono što smo primijetili je i veliki broj predstavnika duhanske industrije visokog nivoa menadžmenta, među kojima su bili i predstavnici JTI i Philip Morris-a iz regije koji su se direktno suprotstavili predloženim zakonskim regulativama. Sve ukazuje da se radi o strateškom i iskoordinisanom napadu na efikasne zakonske mjere koje bi, kada bi se uvele, imale potencijal da spase hiljade života građana naše zemlje. Naravno, duhanska industrija ne brine se o zaštiti zdravlja i života građana, već o svom profitu,” poručili su iz PROI-a. 
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija