Povodom odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) o usporavanju rasta povećanja cijena cigareta u narednom periodu koja je najavljena u ponedjeljak na sjednici u Mostaru, oglasilo se Udruženje PROI koje je uputilo i Otvoreno pismo predsjednici te članovima i posmatračima Upravnog odbora UIO.

“Crno tržište duhana nažalost je naša stvarnost, ali borba protiv istog neće dati rezultate ako se ne usmjeri na stvarni uzrok. Za borbu protiv ilegalne trgovine potrebno je ojačati državne organe, snagu prava i sve nadležne institucije. Potrebno se boriti protiv korupcije, a ne protiv povećanja akciza na duhan koje su dokazano efikasna mjera za smanjenje prevalence pušenja i svih štetnih posljedica koje proizlaze iz iste,” naglasili su iz PROI-a.
 
U svom Otvorenom pismu, PROI ističe kako je dosadašnja pohvalna stopa rasta akciza na duhan činila Bosnu i Hercegovini pozitivnim primjerom u regiji. Ipak, ističu kako trenutni tok događaja sugeriše da se ova mjera našla po napadom duhanske industrije koja se koristi obmanjujućim argumentima o opasnosti i gubicima zbog crnog tržišta, kako bi izmijenila ovu mjeru, što je isplanirana i mnogo puta do sada viđena taktika.
 
“Još jednom želimo da naglasimo da je, bez obzira na tvrdnje duhanske industrije, dokazano ekonomskim istraživanjima širom svijeta kako visok nivo ilegalne trgovine nije povezan sa visokim akcizama na duhanske proizvode. Ilegalna trgovina česta je pojava u onim zemljama gdje je slaba vladavina prava, bez obzira da li su istovremeno akcize visoke ili niske,” naglasili su iz PROI-a.
 
Izbjegavanje stvarnog uzroka i “skretanje sa teme” zbog zaštite profita
 
Iako u PROI-u ističu da je dosadašnji rast povećanja cijena cigareta izuzetno progresivan i pozitivan primjer, u istom naglašavaju i zabrinutost zbog opasnosti od toga da se duhanska industrija manipulativnim taktikama miješa u rad ove ugledne institucije za izuzetno važnom ulogom.
 
“Ilegalna trgovina uključuje organizovano krijumčarenje na većim i manjim nivoima, kao i falsifikovanje proizvoda. Najveći dio crnog tržišta je snadbjeven ilegalnim uvozom cigareta velikih razmjera kojeg čine organizovane kriminalne grupe. Nepostojanje vjerovatnoće da će ova aktivnost biti razotkrivena kao i postojanje organizovanog kriminala, uz visoke nivoe korupcije i razmjere učešća duhanske industrije najviše doprinose ilegalnoj trgovini. Upravo adresiranje ovih faktora, a ne smanjenje akciza na duhan, je ključ borbe protiv ilegalne trgovine duhanom,” poručili su iz PROI-a i naglasili kako se nadaju i vjeruju da će UIO BiH prepoznati značaj snažnih akciznih politika i u budućnosti sa oprezom pristupati donošenju odluka o slabljenju istih, uz posebnu analizu stvarnih uzroka crnog tržišta
 
“Cijeneći vašu uglednu instituciju i njenu funkciju, i sve dosadašnje pozitivne primjere, nadamo se da argumenti duhanske industrije neće odnijeti pobjedu nad zaštitom zdravlja i života naših građana,” poručeno je na kraju Otvorenog pisma Udruženja PROI. 
 
Kompletno Otvoreno pismo možete pronaći ovdje. 
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija