Pola miliona Austrijanaca poslalo je jasnu poruku potpisivanjem peticije kojom se pozivaju na zabranu pušenja u barovima i restoranima, suprotno vladajućoj koaliciji konzervativaca i krajnje desnice koja je zagovarala ukidanje zabrane pušenja.

Broj ljudi koji su potpisali peticiju protiv ukidanja zabrane pušenja u restoranima i barovima u Austriji, dostigao je 500 hiljada.

Podsjećamo, peticiju je pokrenula Austrijska medicinska udruga (OAeK) organizirajući službenu peticiju u okviru postojećeg sistema koji obavezuje parlament da razmotri problem na temelju 100.000 potpisa, a tu brojku su dostigli u prvih 72 sata.

U sklopu svog koalicijskog pakta, konzervativci krajnje desnice i kancelar Sebastian Kurz pristali su ukinuti zabranu pušenja koja je na statutima i koja će stupiti na snagu u maju. Složili su se i da omoguće poziv na referendum na temelju najmanje 900.000 potpisa, ali tek 2022. godine.

Prema Reutersu, jedinstveno istraživanje objavljeno 3. marta za tjedni magazin Profil otkrilo je da 71 posto Austrijanaca želi obavezujući referendum koji uključuje zabranu pušenja.

Bitni procesi se trenutno dešavaju u oba entiteta BiH, a tiču se usvajanja novog sveobuhvatnog zakona koji će regulirati i potpuno ograničavati korištenje duhanskih proizvoda na zatvorenim javnim mjestima i radnim mjestima. Značajno je da većina stanovništva podržava donošenju zakona o kontroli duhana, a prema podacima Nacrt zakona podržava preko 70% građana među kojima su i pušači i nepušači. Trenutno je peticiju za usvajanje novog zakona za kontrolu duhana u FBIH potpisalo preko 8500 građana, a potpisi stižu svaki dan.

 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija