Ukupni profit ugostiteljskih objekata u Rumuniji je porastu nakon uvođenja zabrane pušenja na javnim mjestima u martu 2016. godine, dokazano je istraživanjem sprovedenim od strane Udruženja 2035 Fara tutun (lokalne inicijative koja radi na preventivi pušenja među djecom i mladima).

Studija, koja je analizirala rumunski godišnji fiskalni izvještaj, je utvrdila da su lokalni restorani u dobiti za čak 19,8% u periodu od marta do augusta 2016. godine, a u poređenju sa 2015. godinom u tom periodu kada je pušenje još uvijek bilo dozvoljeno. Kada se usporedi period od septembra 2015. do februara 2016. godine, prihodi su u porasti za 11%.

Zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima je usvojen u decembru 2015. godine, potpisan od strane predsjednika Klausa Iohannisa u januaru 2016., a počeo je sa implementacijom u martu 2016. godine. Zatvoreni javni prostor je definisan kao bilo koji javni prostor koji ima krov ili plafon, te najmanje dva zida.

U oktobru 2016. godine u Rumuniji je usvojen zakon koji mijenja Direktivu EU u oblasti duhana, a kojim su odbijene neke dopune kojima se nastojao izmijeniti zakon koji zabranjuje pušenje u zatvorenim javnim prostorima. Novi zakon o duhanskim proizvodima je također zabranio cigarete sa raznim okusima, na primjer mentol cigarete je dozvoljeno prodavati još samo do 2019. godine.

Prema statistikama koje navodi ministar zdravstva Vlad Voiculescu, oko 42 000 Rumuna umire godišnje zbog posljedica pušenja, a kada je riječ o djeci koja konzumiraju duhanske proizvode naglašava da je njih 5% počelo pušiti u dobi od 11 godina i 37% u dobi od 15 godina.

Ipak, pokazalo se da većina Rumuna podržava ove nove zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima, te se pokazalo da je Rumunija ovom zabranom napredovala za 12 mjesta na listi zemalja koje nastoje kontrolisati korištenje duhanskih proizvoda (Tobacco Control Scale). Naime, 2013. godine ova zemlja se nalazila na 19. mjestu dok je sada već na 7. mjestu. Iz ministarstva zdravstva naglašavaju da su ovo realizovali upravo zahvaljujući uvođenju zabrane pušenja, usvajanju Europske Direktive o duhanskim proizvodima i iniciranju sveobuhvatnim javnim debatama o štetnom uticaju duhanskih proizvoda po zdravlje građana.

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija