Tajlandske vlasti su, zbog učestalih izvještaja o velikim gomilama smeća i opušaka cigareta na popularnim plažama, odlučile da se bore protiv pušenja na svojoj poznatoj tropskoj obali.

Zabrana pušenja i bacanja smeća uvedena je na 24 plaže širom države, objavili su zvaničnici. Među njima se nalaze najpoznatije turističke destinacije poput južnog ostrva Koh Taoa, te plaža Patong u gradu Puketu i Hue Hin na jugozapadu države.
 
Samo na Patongu se mjesečno pronađe 140.000 opušaka koji predstavljaju 30 odsto sveg smeća na plaži, istakao je Jatuporn Buruspat, direktor tajlandske organizacije za morske i obalske strategije.
 
"Svaka turistička tačka dobiće odvojene zone za pušače, a onima koji se neće prilagoditi novoj mjeri prijeti novčana kazna od 3.190 dolara i maksimalna zatvorska kazna od godinu dana, otkrio je Jatuporn.
 
Turisti ne treba da brinu da će odmah biti uhapšeni jer će ih se prvih nekoliko puta upozoriti, rekao je Pairat Čaroensiri iz kancelarije za odnose s javnošću organizacije.
 
Tajland je prošle godine ugostio 35 miliona turista, a taj broj raste svake godine, zbog čega se javlja sve veća zabrinutost oko uticaja na okolinu i održivost turizma u toj državi na jugoistoku Azije. 
 
Izvorna vijest N1.
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija