“Smoke-free prijem” i svečana dodjelu priznanja organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima u BiH 2018 povodom obilježavanja Dana bez cigarete 31. januar/siječanj 2018.

Sutra PROI zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, Svjetskom bankom i Švicarskom ambasadom organizuju “Smoke-free prijem” i svečanu dodjelu priznanja organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima u BiH 2018, a u povodu obilježavanja Dana bez cigareta u srijedu, 31. januara/siječnja u 18.00 sati u restoranu "Druga kuća".

Smoke-Free prijem se po prvi put organizuje u Bosni i Hercegovini s ciljem da se istaknu prednosti i isplativost održavanja zabava bez duhanskog dima i motiviraju ugostitelji na kreiranje zdravog okruženja u njihovim objektima, pružajući podršku novim zakonskim riješenjima u kontroli duhana. Mjesto događaja će biti potpuno slobodno od duhanskog dima a gosti će uživati uz jazz&blues melodije grupe “Sunday stories”.

Tokom događaja biće upriličena ceremonija dodjele priznanja pojedincima i organizacijama koji su imali značajan utjecaj na živote građana BiH, kroz njihovu podršku i promociju okruženja bez duhanskog dima. Dobitnici su odabrani od strane predstavnika civilnog društva - članova Odbora za nagrade Partnerstva za BiH bez duhanskog dima, i to u osam kategorija: Smoke-Free političar/ka; Smoke-Free omladinska organizacija; Smoke-free javna ličnost; Međunarodna organizacija koja je doprinjela kontroli duhana; Najbolje novinarsko izvještavanje o kontroli duhana; Ugostiteljstvo bez duhanskog dima; Radno mjesto bez duhanskog dima; Zdravstvena ustanova bez duhanskog dima.

Tokom događaja prisutnima će se obratiti:

  • Uliana Bakh, Izvršna direktorica udruženja PROI
  • Davor Pehar, Direkto Zavoda za Javno Zdravstvo FBIH
  • Viktor Olszavsky, šef Kancelarije SZO u Bosni i Hercegovini
  • Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer
  • Esma Kreso, Viši stručnjak za zaštitu okoliša u Uredu Svjetske banke za BiH

Specijalni gost događaja Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH.

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija