Sinoć je prvi put u Bosni i Hercegovini održan Smoke-Free prijem, čiji je cilj bio ukazati na štetnost duhanskog dima u zatvorenom prostoru i isplativosti i prednosti održavanja zabava bez duhanskog dima. Ovom prilikom su uručene nagrade i zahvalnice pojedincima i organizacijama za izvanredan doprinos u stvaranju zdravog okruženja bez duhanskog dima.

Ovaj prijem organiziran je u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo FBiH, World Bank i Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini.
 
Tom prilikom nagrade su dobili: 
 
 1. Europska delegacija u BiH kao “Međunarodna organizacija koja je doprinjela kontroli duhana”.
 2. Tomislav Cvitanušić sportista, u kategoriji “Smoke-Free javna ličnost”,
 3. Klix.ba portal u kategoriji „Najbolje novinarsko izvještavanje o kontroli duhana“,
 4. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kao “Ustanova bez duhanskog dima”,
 5. Centar za edukaciju mladih u kategoriji “Smoke-Free omladinska organizacija”,
 6. Jasna Duraković i Oliver Radoš kao “Smoke-Free političari”,
 7. Sami Tanović i njegov restoran Kriva Ćuprija su Smoke-Free u kategoriji „Ugostiteljstvo bez duhanskog dima“,
 8. Atlantbh kao “Radno mjesto bez duhanskog dima”.
 
Specijalne zahvalnice dobili su i: 
 
 1. Asocijacija srednjoškolaca u BiH,
 2. Crveni križ Novo Sarajevo,
 3. Medijske kuće: Radio Sarajevo, FENA, BHRT i Avaz,
 4. Symphony,
 5. Centri za zdravo starenje,
 6. Amra Haračić.
 
Tokom događaja prisutnim su se obratili Uliana Bakh, Izvršna direktorica PROI-a, Davor Pehar direktor Public Health Institute FBiH, Deputy Head of Cooperation at the Embassy of Switzerland in B&H David Cramer, predstavnik Svjetske banke Darko Paranos i šef ureda Svjetske zdravstvene organizacije Viktor Olszavsky. Svi govornici su istakli da svakako živimo u okruženju koje je jako zagađeno i zašto je bitno boriti se za zdravo okruženje bez duhanskog dima, te apelirali na što prije usvajanje sveobuhvatnih zakona o kontroli duhana na području cijele Bosne i Hercegovine.
 
Na događaju se obratio i počasni gost, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars Gunnar Wigemark, koji je istakao značaj zakona o kontroli upotrebe duhana i duhanskih prerađevina i njegov značaj u procesima EU-integracije BIH. 
 
Događaju su prisustvovali parlamentarci, predstavnici obrazovnih, zdravstvenih i drugih institucija, predstavnici međunarodnih organizacija,civilnog društva, medija i mnogi drugi značajni gosti. Počasni gosti događaja su bili njihova ekselencija ambasador Švedske Anders Hegelberg, Ambasador Turske Haldun Koč, Ambasador Drahoslav Štefanek, šef Ureda Vijeća Europe u BiH. 
 
Ovim putem organizatori događaja još jednom su istakli kolika je štetnost duhanskog dima prvenstveno na zdravlje ali i okruženje te apelirali na neophodnost potpunog ograničenja konzumiranja duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim prostorima. Bitno je naglasiti da je potrebno prvenstveno uskladiti i podržati zakone sa primjerom pozitivnih praksi u Evropi. Sinoćnim događajem pokazali smo uz podršku velikog broja gostiju, od toga i pušača kojima nije bio problem izaći napolje i zapaliti cigaretu, da se ovakvi događaji mogu održavati i svakodnevno, da mogu trajati, da se može uživati u atmosferi uz dobru muziku bez ružnih duhanskih mirisa na našoj odjeći. Takođe se nadamo da će se promijeniti svijest ugostitelja i da će nakon ovoga ovakvih događaja biti upriličeno puno više, u cijeloj BiH, i da će se probuditi svijest javnosti o štetnosti pušenja.
 
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija