Predstavnici Udruženja hotelijera i restoratera te predstavnici Udruženja za zaštitu ljudskih prava pušača u BiH izašli su u javnost sa podatkom od skoro 3.000 potpisa malotrgovaca i ugostitelja u 10 kantona FBiH za unošenje izmjena u trenutni Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koje su predali Federalnom ministarstvu zdravstva.

Pored činjenice da se ovdje radi o "školskom primjeru" taktika duhanske industrije u mobilizaciji "predstavnika ugostitelja" i raznih "grupa i udruženja za zaštitu prava pušača", što je primjer viđen u brojnim drugim zemljama, pohvalno je da je javnost i ovaj put prepoznala da bi cijela priča mogla imati temelj u duhanskoj industriji i njenim manipulacijama.

Nije iznenađujuća ni manipulacija terminom "ljudska prava" koji su ovim taktikama veže za navodna prava pušača, potpuno zanemarujući osnovno ljudsko pravo na zdravlje i život koje je svakodnevno ugroženo i odraslima i djeci u javnim prostorima.

Preko 7000 potpisa prikupljenih za podršku zakonu

U međuvremenu, ukupan broj online i offline prikupljenih potpisa građana i građanki, kako pušača tako i nepušača koji u potpunosti podržavaju novi zakon, prelazi 7000. Svi koji daju podršku zakonu, još uvijek mogu potpisati našu online peticiju. 

Ipak, i ovaj put javnost je pokazala da je nije tako lako izmanipulirati.

Prenosimo vam neke od komentara: 

 

 

 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija