Direkcija za ekonomsko planiranje BiH objavila je “Izvještaj o socijalnoj uključenosti BiH” u kojem tretira niz tema, uključujući i zdravstveni sektor u našoj zemlji. Od 1996.godine, 2015. godina je rekordna po broju smrtnosti.

Rast ukupnog broja umrlih je uzrokovan i porastom broja umrlih uslijed kardiovaskularnih oboljenja (1.783 više umrlih u 2015.g. u odnosu na prethodnu godinu), malignih neoplazmi i endokrinih i metaboličkih oboljenja sa poremećajima u ishrani. Izvještaj navode da vodeći uzrok smrtnosti su kardiovaskularna oboljenja (52 posto) i maligne neoplazme (21 posto). Najčešći uzrok kardiovaskularnih oboljenja je nezdrav način života, a posebno konzumiranje duhana i cigareta, ali i zagađen vazduh.

"Prema podacima WHO, godišnja koncentracija PM2,5 u urbanim područima u BiH je najveća u Evropi (56μg/m³ ) – upozoravaju stručnjaci. "Od 1996.godine, 2015. godina je rekordna po broju smrtnosti. Uzrok ovome može biti starenje stanovništva, tj. što je više udjela starih u ukupnom stanovništvu, nominalno ima više smrtnih slučajeva. Uzroci mogu mogu biti i riziko faktori (pušenje, alkohol, zagađenost, gojaznost..), dovode do preuranjene smrtnosti. Procjena SZO je da oko 35% stanovništva u BiH konzumira cigarete (47,2% muškaraca i 30% žena), 43,2% ima visok krvni pritisak, 26,5% je pretilo. U pogledu zagađenosti Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je u BiH u 2012.g. (zadnji podatak), 223 prijevremeno umrlih na 100.000 stanovnika radi zagađenosti vazduha u zatvorenim otvorenim prostorijama, čime smo svrstani pretposljednje mjesto."

Napomenimo da emisija PM2.5 u zatvorenim javnim prostorima u najvećoj je mjeri posljedica prisutnosti duhanskog dima. Istraživanja pokazuju da udisanje zraka zagađenog sa PM2.5 povećava rizik od smrti od srčanih bolesti, bolesti pluća i raka. Prema istraživanju koje je PROI sprovelo 2016. godine nivo zagađenosti zraka u ugostiteljskim objektima u Sarajevu je između 193 i 236, što se Indeksom kvalitete zraka se klasifikuje kao nezdrav i vrlo nezdrav.

Rezultati istraživanja kvalitete zraka u ugostiteljskim objektima u sarajevu možete pronaći ovdje

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija