PLASTIČNE slamke i vrećice već su neko vrijeme neprijatelj broj 1 u zaštiti zdravog okoliša, a neke države, odlučile su ih zabraniti. Međutim, još jedan neprijatelj se pojavio na sceni – opušci cigareta.

Filteri cigareta sadrže plastiku koja nije biorazgradiva, a 6 triliona cigareta proizvede se godišnje diljem svijeta, a većina njih ima filtere koji su napravljeni od celuloznog acetata kojem trebaju desetljeća da se razgradi. To je više od milion tona plastike. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bacanje cigarete na tlo je jedan od najčešćih oblika bacanja smeća. Otprilike dvije trećine ruševina neodgovorno se bacaju - zabodene na pločnike ili ispuštaju u oluke, odakle se preko olujnih odvoda prenose u potoke, rijeke i oceane.

Plastični filteri izumljeni su 1950-ih kao odgovor na strahove od raka pluća. Duhanski dim sadrži oko 250 štetnih kemikalija, uključujući teške metale, arsen i polonij-210, a poznato je da najmanje 69 od tih kemikalija uzrokuje rak.

Na početku, filteri su konstruirani za smanjenje raka pluća blokiranjem toksina.U stvarnosti, dok su filteri blokirali neke toksine, oni su također učinili da dim cigarete bude lakši za udisanje i ohrabrio je pušače da češće puše. Kod filtriranih cigareta smanjena je stopa najčešćeg tipa raka pluća uzrokovanog pušenjem bez filtera. No, stope drugog tipa raka pluća - adenokarcinom - povećane.

Filteri za cigarete truju okolinu - ali rade li išta kako bi pomogli plućima pušača? Filteri prividno smanjuju količinu katrana koju pušač udiše prilikom uzimanja dima, ali ujedno i prisiljavaju pušače da jače vuku dim kako bi dobili intenzivniji osjet katrana i nikotina. Uz to filteri povećavaju prisutnost plastike u okolišu. Tokom posljednje 32 godine opušci cigareta su bili najbrojniji predmeti pronađeni tijekom međunarodnog čišćenja plaža, a nema podataka o tome koliko je opušaka cigareta s plaže završilo na dnu oceana.

Elizabeth Smith, stručnjak za politiku duhana u SAD-u, kaže da: “biorazgradivi filteri još uvijek sadrže toksine koji bi mogli dugo trajati. A pušači bi se mogli osjećati "slobodnima" da bacaju biorazgradive filtere”, dodaje ona, što bi problem moglo pogoršati. U oktobru 2018. godine, Europski parlament podupro je radikalni prijedlog da se zemlje EU obavežu da do 2025. uklone 50% plastike iz filtera cigareta, a 80% do 2030. godine. Međutim, predstavnici zemalja EU-a kasnije su odbacili te ciljeve smanjenja. Umjesto toga, duhanske kompanije budu odgovorne za finansiranje kampanja za podizanje svijesti i prikupljanje otpada, te će morati dodati etikete na pakiranjima cigareta sa filterom, navodeći da sadrže plastiku koja šteti okolišu.

Zdrav okoliš pretpostavlja i zdravlje ljudi, samo je potrebno da svi to shvate.

Izvor: CNN

 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija