Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH u proceduri je javnih rasprava i nastavlja primati mnogo pažnje od strane javnosti, ali i donosioca odluka.

Među donosiocima odluka koji daju svoju punu podršku zakonu su Jasna Duraković i Amra Haračić, zastupnice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH koje aktivno podržavaju uvođenje novog zakona o kontroli duhana.  

Akaki Zoidze, Amra Haračić, Olga Bogomolets, Jasna Duraković i Andrij Skipalsky 

Sastanak u Komisiji za zdravstvena pitanja Parlamenta Ukrajine: Razmjena iskustava ključna je za kontrolu duhana 

Duraković i Haračić, zajedno sa predstavnicama Udruženja PROI koje već duže vrijeme zagovara uvođenje novog zakona i radi u oblasti kontrole duhana, prisustvuju i Evropskom regionalnom program liderstva u kontroli duhana kojeg organizuju Institut za kontrolu duhana pri Johns Hopkins Bloomberg školi javnog zdravlja, Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i  Campaign for Tobacco-Free Kids (CTFK). Program se održava u Kijevu i okuplja predstavnike vladinog i nevladinog sektora iz više od 20 zemalja svijeta. U okviru programa Duraković i Haračić su se sastale sa dr. Olgom Bogomolets, predjsednicom Komisije za zdravstvena pitanja pri Parlamentu Ukrajine, a sastanku je prisustvovao i zastupnik iz Parlamenta Gruzije Akaki Zoidze i Andrij Skipalsky, predsjednik Centra za zagovaranje “Život” iz Ukrajine.  

Dr. Olga Bogomolets, predsjednica Komisije za zdravstvena pitanja pri Parlamentu Ukrajine predstavila je rad Komisije i posebno istakla problem korupcije u toj zemlji u kontekstu kontrole duhana i izazove unutar zdravstvenog sistema. Bogomolets je govorila i o činjenici da ne postoji dobro uvezan zdravstveni sistem kao i činjenici da su ljekari jako loše plaćeni.  

Ukrajina je uvela zabranu pušenja u zatvorenim objektima krajem 2012. godine, a od tada prevalenca pušenja smanjena je za 20%.  

Duraković i Haračić razmijenile su svoja iskustva u zagovaranju za kontrolu duhana i situaciju u ovoj oblasti u FBiH. 

“Nakon razmjene informacija i iskustava može se konstatovati da se stanje u Ukrajini u mnogim segmentima poklapa sa stanjem u našoj zemlji. Zbog toga je važno uzeti u obzir primjere dobre prakse u zemljama sa sličnim okolnostima, kako bismo efektivno djelovali u našoj zemlji,” istakla je Duraković povodom sastanka. 

Istog mišljenja je i Amra Haračić, koja je istakla kako samo kroz saradnju vladinih i nevladinih sektora, udruženo djelovanje i ovakve razmjene iskustava možemo napraviti nužne korake ka napretku na svim poljima, pa i na polju kontrole duhana. 

Duraković: Ovaj zakon će pomoći produženju životnog vijeka svakog građanina i građanke

Duraković je istakla apsolutnu nužnost u usvajanju i implementaciji ovakvog zakona, posebno uzimajući u obzir sve štetne posljedice trenutno pristune u FBiH zbog neadekvatne reguliranosti ove oblasti.

 “Trenutna situacija u FBiH je vrlo zabrinjavajuća. Tu je prije svega pojačana konzumacija duhana među maloljetnicima, ali i velika opasnost od izloženosti pasivnom pušenju. Zaista je grozno boraviti u zagušljivim lokalima i gušiti se u duhanskom dimu,” istakla je Duraković i osvrnula se na hitnu potrebu usklađivanja pravnog okvira sa Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i Direktivom EU o duhanskim proizvodima. 

“Vrijeme je da maksimalno smanjimo rizike i konačno počnemo živjeti zdravije. Ovaj zakon će pomoći produženju životnog vijeka svakog građanina i građanke FBiH” zaključila je Duraković. 

Haračić: Propisi o kontroli duhana važan su dio u procesu EU integracija 

   

Pored adresiranja potrebe minimiziranja zabrinjavajućih štetnih posljedica pušenja i pasivnog pušenja, Haračić je naglasila i potrebu regulacije ove oblasti u kontekstu EU integracija. 

“Propisi o kontroli duhana predstavljaju važan dio u procesu EU integracija, a pitanja iz ove oblasti sadržana su i u Upitniku Europske komisije. Kao neko ko se od samog početka mandata u  Federalnom Parlamentu bori za poboljšanje stanja u oblasti okoliša, obavezna sam podržati ovaj zakon o kontroli duhana, jer on predstavlja međunarodnu obavezu  BiH,” istakla je Haračić i dodala kako isti zakon imapotencijal da doprinese napretku BiH, ali i smanjenju mnogobrojnih zdravstvenih i ekoliških posljedica po stanovništvo BiH. 

“Velika nam je čast i zadovoljstvo vidjeti predstavnice vlasti koje su od samog početka aktivno uključene u zagovaranje uvođenja efikasnih mjera iz oblasti kontrole duhana i koje nastavljaju davati podršku za isti. Donosioci odluka koji prepoznaju nužnost uvođenja novog zakona i potrebu zaštite zdravlja trebaju služiti kao primjer svim ostalim koji namjeravaju djelovati u interesu naših građana i građanki, a ne profitnom interesu velikih kompanija,” istakli su iz PROI-a. 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija