Pušenje je postalo ozbiljan javni zdravstveni problem i bolest ovisnosti.

To je jedan od zaključaka sa javne rasprave održane u četvrtak 13. 7. u Sarajevu . Nacrt Zakona predstavila je Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva a o njemu su govorili i predstavnici  Zavoda za javno zdravstvo FBiH, kantonalnog Ministarstva zdravstva, te nevladinih organizacija.
 
Ocijenjeno je kako ovo nije Zakon o potpunoj zabrani pušenja već o ograničenoj upotrebi duhana, odnosno zabrani konzumiranja duhanskih prerađevina u javnim zatvorenim prostorima, kojim se želi zaštititi zdravlje naših građana. Budući da se dosadašnji  Zakon o zabrani pušenja iz 1998. godine nije provodio i nije bio usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, opredjeljena za euroatlantske integracije, BiH je u obavezi prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, domaće zakonodavstvo uskladiti s pravnom stečevinom EU. Stoga se pristupilo izradi Nacrta  Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje.
 
 
Naglašeno je da pored obaveza koje imamo u odnosu na Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije koju je Bosna i Hercegovina ratifikovala 2009. godine, osnovni cilj ovog zakona unaprjeđenje i zaštita zdravlja stanovništva od posljedica izloženosti duhanskom dimu i konzumiranja duhanskih proizvoda. 
 
Tokom predstavljanja zakona, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH istakao je zabrinjavajuću činjenicu kako su kardio-vaskularne i maligne bolesti (za koje je najveći faktor rizika upravo pušenje i pasivno pušenje) vodeći uzročnici smrtnosti od bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz sve navedeno, pušenje je najzastupljenija bolest ovisnosti u FBiH.
 
Očekivano nezadovoljstvo duhanske industrije i prijetnja zaštiti zdravlja
 
Kao i na prethodnoj raspravi svoje nezadovoljstvo iskazala je duhanska industrija. Međutim. građani, ali i brojni donosioci odluka, Nacrt o Zakonu sve više podržavaju, te su svjesni njegovog značaja.
 
Nezadovoljstvo predstavnika duhanske industrije očekivano je obzirom i na činjenicu da je prilikom donošenja sveobuhvatnih zakona o kontroli duhana najveći otpor u mnogim zemljama svijeta zabilježen upravo kod predstavnika ove industrije čiji profitni interesi su u direktnom sukobu sa interesima efikasnih javno-zdravstvenih politika. 
 
Predstavnici Udruženja PROI, osvrčući se na komentare predstavnika duhanske industrije, posebno su istakli član 5.3 Okvirne konvencije o kontroli duhana koji interakciju ove industrije sa nivoima vlasti smatra nedopustivom, posebno kada je u pitanju proces izrade i usvajanja javno-zdravstvenih politika u oblasti kontrole duhana. 
 
S tim u vezi, pored činjenice da je otpor duhanske industrije očekivan, činjenica je i da su interesi ove industrije u direktnom sukobu sa interesima zdravlja građana i zaštite osnovnog ljudskog prava na okolinu koja ne ugrožava zdravlje i život. I pored očekivanog otpora predstavnika duhanske industrije, relevantne institucije i svi koji prepoznaju važnost i nužnost donošenja novog zakona, nastavljaju djelovati sa ciljem zaštite zdravlja svih građana i ispunjavanja obaveza naše zemlje.
 
 
 
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija