„Tražiću novi zakon dok ne crknem,“ „Ćeif je i vani,“ „70% građana podržava novi zakon“, samo su neke od poruka današnjeg mirnog okupljanja organiziranog sa ciljem davanja podrške uvođenju novog zakona o kontroli duhana koju je organizovalo Udruženje PROI u saradnji sa Sarajevo drum orkestrom.

„Okupili smo se da poručimo javnosti, ali i donosiocima odluka, da novi zakon štiti sve nas, kako pušače, tako i nepušače, kako mlađe, tako i starije. Mi nismo tu da zabranjujemo, već da ograničimo upotrebu duhanskih proizvoda na način da nije ugroženo ničijie ljudsko pravo na zrak koji ne ugrožava život i zdravlje,“ poručili su iz Udruženja PROI.
 
 
Mirna šetnja privukla je veliku pažnju javnosti, a učesnici šetnje poručili su da je krajnje vrijeme da se novi zakon usvoji, te kako od borbe za uvođenje istog nikada neće odustati. Učesnici su se nakratko  zaustavili i ispred Parlamena FBiH neposredno prije početka centralne javne rasprave o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH.
 
Poziv na oprez: Duhanska industrija prijeti zaštiti zdravlja
 
Iz Udruženja PROI posebno ističu opasnost od djelovanja duhanske industrije koja se koristi različitim taktikama u zagovaranju protiv uvođenja zakona, među kojima je pored ostalog i djelovanje kroz „udruženja ugostitelja“ i onih koji „štite prava pušača“. 
 
„Svima želimo poručiti da svaki put kada vidimo podatke o navodnoj „propasti ugostiteljstva“ zbog zabrane pušenja, ili nekom drugom negativnom efektu, trebamo obratiti pažnju na to odakle dolaze takvi podaci, i svaki put kada se izvor tih podataka analizira, otkrije se da iza njih stoji duhanska industrija,“ istakli su iz PROI-a.
Burna javna rasprava: Borba između zaštite zdravlja i profitnih interesa duhanskih kompanija
Prilikom centralne javne rasprave Nacrt zakona predstavila je Snježana Bodnaruk, sekretar Federalnog ministarstva zdravstva.
 
Ocijenjeno je da, budući da se dosadašnji  Zakon o zabrani pušenja iz 1998. godine nije provodio i nije bio usklađen s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana, potrebno je hitno usklađivanje zakona sa istom.
 
„Neka nas 11000 smrti naših građana godišnje podsjeća na potrebu kontinuiranog rada u stavljanju zdravlja na prvo mjesto i stvaranje ambijenta gdje ćemo imati zdravu mladu populaciju koja će živjeti i stvarati bez duhanskog dima“, poručila je Bodnaruk.
 
Tokom predstavljanja zakona, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH istakao je zabrinjavajuću činjenicu kako su kardio-vaskularne i maligne bolesti (za koje je najveći faktor rizika upravo pušenje i pasivno pušenje) vodeći uzročnici smrtnosti od bolesti u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uz sve navedeno, pušenje je najzastupljenija bolest ovisnosti u FBiH.
 
Tokom javne rasprave oglasili su se i vlasnici ugostiteljskih objekata koji su samoinicijativno uveli zabranu pušenja u istima i nisu svjedočili bilo kakvim negativnim efektima na pad prometa. Među njima je i Sami Tanović, vlasnik hotela i restorana Kriva Ćuprija iz Mostara.
 
„Kao vlasnik objekta u kojem je potpuno zabranjeno pušenje u zatvorenim prostorima , želim biti primjer drugim ugostiteljima i poručiti da je eventualni gubitak gostiju  mnogo manji od eventualnog cjelokupnog dobitka, koji se ne odnosi samo na češće posjete određenog broj gostiju već i na manje troškove čestog čišćenja, krečenja i održavanja koje je potrebno u pušačkim objektima. Zabranu pušenja uveo sam na zahtjev mojih gostiju iz Evrope i od tada nisam doživio nikakav abnormalan pad prometa ili bili šta slično“ poručio Tanović.
 
Očekivano nezadovoljstvo duhanske industrije i prijetnja zaštiti zdravlja
 
Kao i na prethodnoj raspravi svoje nezadovoljstvo iskazala je duhanska industrija. Međutim. građani, ali i brojni donosioci odluka, Nacrt o Zakonu sve više podržavaju, te su svjesni njegovog značaja.
 
 „Nezadovoljstvo predstavnika duhanske industrije očekivano je obzirom i na činjenicu da je prilikom donošenja sveobuhvatnih zakona o kontroli duhana najveći otpor u mnogim zemljama svijeta zabilježen upravo kod predstavnika ove industrije čiji profitni interesi su u direktnom sukobu sa interesima efikasnih javno-zdravstvenih politika. Tu smo da poručimo kako je zdravlje važnije od bilo čijeg profita i kako ćemo nastaviti našu borbu protiv duhanske epidemije bez obzira na sve izazove i prepreke“, zaključili su iz PROI-a. 
 
 
 
 
 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija