Hag - Holandski sud je u utorak potvrdio žalbu boraca protiv cigareta i zabranio korištenje javnih prostora u kafićima i barovima namenjenim pušačima.

Uprkos opštoj zabrani pušenja u restoranima, pabovima i barovima uvedenoj 2008. godine, više od 25 posto malih kafića u Holandiji i dalje ima ugrađeni kutak u kome potrošači cigareta mogu legalno zapaliti, pod izuzetkom zakonodavstva.
 
Međutim, sud u Hagu zaključio je da su takvi prostori "u sukobu" sa okvirnom konvencijom Svjetske zdravstvene organizacije za regulisanje upotrebe duhana, koju je Holandija potpisala i koja je stupila na snagu 2005. godine.
 
"Zakoni o duhanu koji zabranjuju pušenje takođe pokrivaju sobe za pušenje", odlučio je sud, dodajući da je izuzetak od zakona "nevažeći".
 
Pod prazninama u zakonu, kafići koji su manji od 70 kvadratnih metara imali su dopušteno izdvojeno zaštićeno područje za pušače koje se nalazi iza staklenih prozora od poda do stropa. 
 
To je moralo biti manje atraktivno uređeno od ostatka kafea, a ni hrana ni piće se nisu mogli služiti unutra.
 
Clean Air Netherlands (CAN), koji su uložili žalbu nakon što su izgubili na prethodnom slučaju 2016. godine, izjavili su kako su "sretni i zadovoljni" s ishodom.
 
Kažu da je njihova misija da se zalažu za društvo bez duhanskog dima, obeshrabrivajući upotrebu duhana. "Pušačke sobe ne pripadaju ovome, stoga je ovo mali korak u pravom smijeru", stoji na njihovoj web stranici.
 
Nije bilo jasno kada će sobe za pušenje biti zatvorene, budući da bi moglo biti dodatnih žalbi, naveli su holandski mediji.
 
Sud je takođe odbacio tvrdnju CAN-a da zabrana pokriva sve zatvorene javne prostore za pušenje, rekavši da nisu pružili dovoljno dokaza.
 
Izvornu vijest pogledajte ovdje.

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija