Trenutno postoji mnogo načina za prestanak pušenja, a mobilne aplikacije su jedan od njih.

Na osnovu zadovoljstva dosadašnjih korisnika, za vas smo izdvojili nekoliko najboljih aplikacija za pomoć pri prestanku pušenja. Sve aplikacije mogu se besplatno koristiti.

1. LIVESTRONG MyQuit Coach (dostupno za iPhone)

Ova aplikacija je virtuelni trener za pomoć prestanka pušenja. Korisnici imaju mogućnost da izaberu hoće li naglo prestati konzumirati cigarete ("cold turkey" metoda) ili će to raditi postepeno. Također, korisnici mogu pratiti konzumaciju cigareta i želje za nikotinom. Korisnici mogu postavljati i podsjetnike, ciljeve i drugo što im može pomoći u kriznim periodima.

2. Quit It Lite  (dostupno za iPhone)

Ova aplikacija radi na principu da naglašava štetni utjecaj pušenja kako bi motivirala korisnike da prestanu pušiti. Aplikacija nudi pregled niza detalja, čak i količinu katrana koju je korisnik konzumirao ili nije, zavisno od svoje odluke. 

3. Quit Smoking: Cessation Nation (dostupno za Android)

Ova aplikacija radi na principu stvaranja zajednice kako bi pojedincima bilo lakše da prestanu pušiti i kako bi osjetili da na tom putu nisu sami. Aplikacija nudi pregled poboljšanja stanja zdravlja nakon određenih perioda od kada je zadnja cigareta konzumirana, količinu ušteđenog novca i medalje za pređene korake na putu prestanka. Aplikacija u sebi sadrži čak i igricu koja može pomoći korisnicima da skrenu misli onog trenutka kada dobiju želju da posegnu za cigaretom. 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija