Australijski zakon o restrikcijama pakovanja duhanskih proizvoda je podržan u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) nakon pravne borbe koja ja trajala pet godina.

Ova vijest je zadala jak udarac duhanskoj industriji jer ovakva presuda od strane Svjetske trgovinske organizacije je bila dugo iščekivana, te se smatra da će dati zeleno svjetlo i drugim zemljama da počnu sa ovom strategijom u borbi protiv duhanske industrije.

Ovaj australijski zakon ide i mnogo dalje od standardnih zabrana reklamiranja i uvođenja grafičkih upozorenja o štetnosti pod zdravlje, koji su prisutni u brojnim drugim zemljama.

Odredbe, uvedene još 2010. godine, zabranjuju logo i šarena pakovanja cigareta i određuju svim proizvođačima stadardne maslinasto zelene pakete koji izgledaju više militaristički i neprivlačno, a brend je otisnut malim standardiziranim fontom.

Duhanske kompanije su naglasile da se ovime njihovi brendovi narušeni, a Kuba, Honduras, Dominikanska Republika i Indonezija su se žalile Svjetskoj trgovinskoj organizaciji da ove odredbe kreiraju ilegalnu barijeru pri trgovini.

Iako se finalna odluka Svjetske trgovinske organizacije ne očekuje prije jula, zvaničnici su mišljenja da je ovaj zakon legitiman i da ide u korist mjera poboljšanja zdravlja građana iako velike duhanske kompanije poput Imperial Brands', British American Tobacco, Japan Tobacco i Philip Morris najavljuju nastavak borbe protiv istoga.

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija