Udruženje PROI je danas, povodom nedopustivog uplitanja duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH, uputilo apel za hitnu zaštitu efikasnih politika javnog zdravstva na polju kontrole duhana od utjecaja duhanske industrije poslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH.

Udruženje PROI je danas, povodom nedopustivog uplitanja duhanske industrije u rad Parlamenta FBiH, uputilo apel parlamentarcima Doma naroda Parlamenta FBiH. Apel se odnosi na hitnu zaštitu efikasnih politika javnog zdravstva na polju kontrole duhana od utjecaja duhanske industrije, a upućen je :

  • predsjednici Doma naroda Parlamenta FBiH Bradara Lidiji
  • predsjedniku Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Martinović Tomislavu
  • predsjedniku Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Šućur Slaviši
  • predsjedniku Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH Ćatić Osmanu
  • predsjednicima stranaka : SDA, SDP, DF, Naša stranka, HDZ BiH, HDZ 1990
  • svim poslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH.

Naime, na dnevnom redu današnje 21. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH se nalazi i Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u FBiH, a predstavnici duhanske industrije su bili direktno uključeni u zasjedanja Klubova naroda neposredno prije početka iste. Ovi postupci ukazuju na lobi duhanske industrije koji ugrožava napore učinjene na polju kontrole duhana u BiH i utječe na usvajanje efikasne javno-zdravstvene legislative.

Ovom sramotnom i nedozvoljenom interakcijom vladinih zvaničnika sa duhanskom industrijom, prekršene su i odredbe Okvirne konvencije Svjetske zdravstvene organizacije za kontrolu duhana (WHO FCTC) koja je ratificirana od strane Bosne i Hercegovine 2009. godine.

Pozivamo vas da pažljivo pratite sjednicu. Neprihvaćanje ovakvog zakona bi značilo pobjedu interesa duhanske industrije nad interesima bh građana!

 

 

Udruženje PROI implementira kampanju "Smeta Mi" u okviru Inicijative za kontrolu duhana. 

EUOvaj projekat finansira Evropska unija